Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

4. C.a k. zimní manévry - OSTRÉ STŘELBY

V sobotu 5.1.2013 proběhl 4. ročník "C. a k. zimních manévrů", jejichž hlavní náplní jsou již tradiční Ostré střelby, kterých se účastní i spřátelené spolky.
Opět se potvrdilo, že se tato akce těší velké oblibě. Každý rok, včetně letošního, se střeleb zúčastní více lidí, než v ročníku minulém. Tentokráte přijelo 32 střelců. Také výsledky naprosté většiny střílejících, jdou rok od roku nahoru a tak je v první desítce poměrně těsno.
Rakouské barvy tentokrát hájily: domácí C.k. řadový pěší pluk č.18, 2. prapor pol. myslivců, nově pak 5. prapor pol. myslivců, 1. pěší bosensko –hercegovinský C.a k. pluk a 8. zeměbranecký pěší pluk z Prahy. Za ČS legionáře pak Klub přátel pplk. Karla Vašátky a ČSoL Jednota Mladá Boleslav.
Počasí bylo naprosto neuvěřitelné. Ačkoli všude kolem pršelo, nás celý den oblažovalo téměř jarní sluníčko. Limit startu pochodu byl sice stanoven na 8:00, ale tradiční zpoždění některých jedinců zapříčinilo skluz cca ½ hodiny. Tento však byl bez problémů dohnán soutěžní kázní všech účastníků, kteří plnili pokyny pořadatele a velitelů bez zbytečných prodlev. Po cca 1,5 hodinové procházce po okolí, byli všichni střelci na střelnici poučeni, kterak s flintou zacházeti, by nedošlo ke zdravotní újmě, vylosovali startovní číslo a soutěž mohla začít. Žába nezklamal, a tak ti, co čekali, než na ně přijde řada, si mohli vyhřát pupky výborným buřtgulášem.
Jelikož jsem stál za dalekohledem a hlásil chlapcům nástřel, mohl jsem i pozorovat jejich průběžné výsledky na jednotlivých disciplínách. Musím konstatovat, že střelecký um většiny soutěžících, opravdu rok od roku vzrůstá. I s nejtěžší položkou (ve stoje po zátěži) si dnes mnozí dokážou poradit a sází díry doprostřed terče, stejně jako v leže. Překvapili i nově příchozí. Obzvláště Pegas, Honza Andrejs, či Honza Gallas, kteří se našich střeleb zúčastnili poprvé, nastříleli velmi zajímavá čísla.
Po odstřílení kategorie Puška jsem se jal vyhodnocovat výsledky, abychom určili 16 nejlepších, kteří budou moci vystřelit na pamětní malovaný terč, který byl opět dílem Gef. Patrička Vavřiny. Mezitím si pánové odstříleli kategorii pistole, kde bych chtěl poděkovat zvláště Pegasovi za zapůjčení dobové zbraně Steyr M1914, která konečně přinesla do této kategorie, alespoň základní spolehlivost a vyrovnanost. Pak už si 16 vyvolených vystřelilo na malovaný terč a nastal přesun do Trnavy do lokálu k vyhlášení výsledků. Výsledková listina viz. příloha.
Titul z minulého ročníku jsem sice neobhájil, ale protože se opět zaskvěl náš nezmar Inft. Pepíček Kleplu, tak jsem ty zlatý koule a pohár předával bez nějakých velkých šrámů na duši. Celkově druhý byl nově příchozí Corp. Pegas se stejným počtem 144b jako vítěz, nicméně s horším soustřelem. No a o třetí příčku mne díky 1b (136b) připravil opět osmnáctník Zgf. Kraťas. Konečný výsledek mne těší o to více, že první 4 příčky opanovali domácí - osmnáctníci. Ale abych si tady nehřál pouze naši polívčičku, musím přiznat, že výkony všech jdou znatelně nahoru. Všichni v Top Ten mají potenciál pohár získat, jen je to taky trochu o tom štěstíčku, přípravě zbraně a výběru munice. Vítězná zbraň se od loňska nezměnila. Ten samý G88 přinesl letos štěstí Pepíčkovi. I když v případě trojnásobného šampiona se o štěstí už toliko hovořit nedá. Pepa prostě umí.
Vítězství v rámci osmnáctky tedy získal po třetí Inft. Pepa Klepl, v rámci 5. praporu polních myslivců Honza Andrejs, v rámci C.k. zeměbraneckého pěšího pluku č. 8 Michal Exner, v rámci 1. B-H C.ak. pěšího pluku Honza Gallas. Za 2. prapor polních myslivců (resp KVH NB) se tentokráte zúčastnil pouze Honza Gross, a tak celkem bez problémů byl v rámci tohoto tělesa nejlepší … i když náš zástupce 2FJB Žába, byl na tom ještě o bodík lépe . Za Klub přátel pplk. Karla Vašátky pak překvapil Kongo se svým Berthierem a za ČSoL MB pak Jirka Filip. Nejlepšího průměru na regiment dosáhla osmnáctka a navýšila ho na krásných 117,3 bodů. Druzí pak 5FJB (2FJB z důvodu jediného soutěžícího nebyl mezi regimenty hodnocen), třetí 1.B-H, čtvrtý 8LIR, pátý ČSoL MB a šestí Vašátkovci.
V kategorii pistole/revolver pak vítězství pro osmnáctku urval též nováček střeleb Dušan Špitálský.
Po závěrečném ceremoniálu nastala volná zábava. Z fotek poznáte, že kdo vydržel, nelitoval. Družba, zpěv, a huntování žaludku vepřovým a pivem nám vydrželo až do jedné ráno. Po přesunu na penzion - U hejtmana Petráčka vše ještě pokračovalo, ale to si vzhledem ke společenské unavenosti už moc nepamatuju .
Přátelé, kamarádi. Dík všem za to, že jsme se sešli v takovém počtu, že jsme se opět báječně pobavili a doufám, že se za rok na Hrádku opět uvidíme.


Zgf. Martin Klika, 18IR
 

Přílohy

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.