Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

8. C.a k. zimní manévry - OSTRÉ STŘELBY

Když jsme připravovali letošní osmé ostré střelby, bylo zaděláno na několik rekordů. Některé se událi, jiné nikoliv. Tak předně bylo nahlášeno 42 účastníků, předpovědi počasí slibovaly kruté mrazy, bylo rozhodnuto bivakovat již v pátek na střelnici a byl přislíben provoz stánku s občerstvením před střelnicí …. . Bilance: Stánkař onemocněl 2 dny před akcí a tak jsme s mojí drahou polovičkou narychlo připravovali tradiční gulášek. Díky moc, ženo moje se svatou trpělivostí. Kruté mrazy opravdu přišli. V pátek jsme se sešli na střelnici asi v 16:00 a teploměr indikoval třpytivých -16°C. S posledními paprsky lednového sluníčka jsme pak zanedlouho okusili magickou hranici -20°C. Příprava se však vyplatila. El. přímotopy podpořené propanbutanovým ohřívadlem (díky moc Libore) nám zajistili takřka saunovou teplotu. Velitelova V3Ska bafala bufikem a tak byl připraven další útulný pokojíček na spaní. Snad strach z mrazu způsobil, že jsme bivakovali toliko Já, Láďa, Kraťas, Vojta, Jan Schneider z 92IR a Bernard Honzák z 8LIR. Přátelé…. Nebylo třeba obav. Posezení s debatou a spánek, jak v pokojíčku. Jelikož ráno teploměr atakoval -22°C, pojal jsem jisté obavy, že 42 soutěžících je přehnaně optimistické číslo. A byla to pravda, stačilo jednoduše vydělit dvěma a 21 účastníků na mrazivé ostré střelby přeci jen dorazilo.
Teplota se po celý den nepřehoupla přes hranici -13°C a tak propanbutanový ohřívač běžel po celou dobu střeleb i na otevřeném střelišti. Láďa jistě potvrdí, že bez toho bychom jako řídící střelby asi těžko celý den vydrželi. Ještě jednou díky Libore. Pro čekající před vraty střelnice jsme tentokráte připravili topeniště z barelu a tak to tam vypadalo, jak u bezdomovců v Bronxu … ale hřálo parádně.
Snad zpomalené zamrznuté reflexy způsobili, že i když jsme zahájili registraci a nezbytné proškolení již v 9:00, tak jsme i při počtu 21 střelců nestačili zavčasu odstřílet pušku a na pistoli se ze světelných důvodů nedostalo. Škoda, snad příště.
Střílet v takovém mrazu nebylo vůbec jednoduché. Již po třetí až páté ráně se začal nad nábojovou komorou vlivem rozdílu teplot tetelit vzduch a terč pak vykazoval pro střelcovo oko lehké vlnobití. I přes veškeré nesnáze se nakonec většina střelců s nástrahy extrémních klimatických podmínek popasovala a bodový příděl prvních pěti byl naprosto vyrovnaný. Nejvíce dala ztuhlým tělům zabrat třetí položka „vestoje, bez opory, po zátěži“ . Tam si mnozí střelci kazili celkový průměr. Tento problém úřadoval i v týmu osmnáctky a tomu pak odpovídal i nízký průměrný regimentní bodový příděl. Ano, měli jsme v týmu mnoho nováčků, nicméně i někteří hodně zdatní střelci neměli tentokrát úplně svůj den. A tak se nakonec, po sedmi letech, radoval z vítězství někdo jiný než osmnáctník. Inu: Jednou to přijít muselo.
Jak to tedy nakonec všechno dopadlo? Na pátém místě se umístil Jan Kovalčík z 8LIR s krásným výsledkem 90 bodů. Na čtvrtém místě jsem tentokráte skončil já s přídělem 92 bodů. Třetí příčku pak obsadil Jirka Vorel od Vašátkovců se skórem 93b. Druhé místo vystřílel velitel Láďa Petráček s 96 body a konečně první příčku urval pro 8LIR Michal Exner s 99 body. Gratulujeme a už se vyrábí první štítek na pohár, který nepatří 18IR. Nicméně jsme rádi, že když už nás někdo připravil o pohár, byl to 8LIR. Kluci totiž patří k pravidelným účastníkům střeleb a tak si to po těch letech zaslouží. Nejlepší zásah malovaného terče pak docílil opět Jan Kovalčík.
V tabulce TOP TEN se do pátého místa nic nezměnilo. Michal Exner se však díky svému vítězství posunul na 6. místo a do TOP TEN se dostali Milan Potluka a Jan Kovalčík.
Tradiční večírek v Trnavě pak zpříjemnil sud poctivého piva Mordíř od Pegase a tradiční uzené z trnavského řeznictví.
I přes extrémní klimatické podmínky byly letošní střelby opět vydařená akce. Naopak! V lednu má být mráz a byla docela sranda si to znovu po sedmi letech vyzkoušet. Ano. Poslední pořádný mráz a adekvátní sněhová nadílka byla zakusena při prvním ročníku střeleb v roce 2010.
Díky všem za účast a všem, kteří pomohli s organizací.
Přátelé, kamarádi. Těšíme se na další střelecké klání v roce 2018. Pohár musí osmnáctka získat zpět, tak nám to moc neulehčete a přijeďte v dobré kondici.

Výsledkovou listinu a tabulku TOP TEN najdete v příloze.

Zgf. Martin Klika, 18IR
 

 

Přílohy

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.