Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

V. C & k manévry na zámku v Plumlově

Dne 15. 4. 2016 byl z Hradce Králové vypraven desetičlenný oddíl osmnáctínků, směřujících k zámku Plumlov (cca 9 km od Prostějova). Do svého cíle dorazil ve večerních hodinách za vlídného přijetí zámeckého kastelána. Večerní zábava a místní hostinec přišly vhod snad všem znaveným dalekou cestou. Nic se však nepřehánělo. Řada z nás využila poslední chvíle k vybalení výstroje a k přípravě lehátek v objektu zámku.
Den následující totiž zcela patřil V. C. & k. manévrům. Budíček v 8 hodin, snídaně a nástup jednotek – program mohl začít. Pořádané manévry měly primárně za cíl zdokonalit velení v udílení rozkazů, mužstvo v bezpečném zacházení se zbraní, zdravovědě, ale i v orientaci v terénu. Účelem bylo také zavedení obecné diskuze o výstroji a výzbroji C. & k. jednotek pro časy budoucí. Vybavenost se dosud lišila a nejspíše ještě dlouho lišit bude z příčin různorodých finančních možností KVH a jejích příslušníků. Jednotky záhy v odpoledních hodinách procvičily svojí sehranost a taktiku v rozličném prostředí. Po dobití blízké vyvýšeniny v simulovaném útoku na nepřátelské pozice, se oddíly vydaly do místní městské zástavby, kde počaly stavět patroly. Vojska postupně přecházela do lesů, kde dále pokračovala ve vojenském cvičení. Po návratu na zámek příslušníci 8 IR připravili pro vybrané tříčlenné skupiny soutěž o tzv. Husákovy rudé trenky. Účastnili se zejména naši nováčci, kteří své znalosti a um procvičili v historickém testu, střelbě, v hodu granátem a jiných aktivitách. Ke cti osmnáctníků zvítězila skupina vedená Gft. Dulíčkem (Gft. Lukáš Dulíček, Inft. Petr Voříšek a Inft. Martin Čihák). Za podrobnou fotografickou dokumentaci patří veliký dík Inft. Milanu Dubickému a naší zdravotnici Natálce Dunglové.
Manévrů byli účastni: Zgf. Martin Klika, Korp. Libor Dolana, Gft. Lukáš Dulíček, Inft. Vojta Dolana, Inft. Dubický Milan, Inft. Rosťa Vágai, Inft. Petr Voříšek, Inft. Jiří Hromádka, Inft. Tomáš Hromádka, Inft. Martin Čihák, zdravotnice Natálka Dunglová a Lukášova přítelkyně a naše souputnice Nataška.

Inft. Martin Čihák
 

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.