Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Mladějov-Blosdorf 9.8.2014

Mladějov – Blosdorf 9. 8. 2014
Dne 9. 8. 2014 se osmnáctka zúčastnila tradiční bitvy při průmyslovém muzeu
v Mladějově na Moravě. Akce se zúčastnili:
Zgf. Petr Krátký, Corp. Jiří „Žába“ Prokop, Corp. Petr Novohradský, Gft. Libor Dolana, Gft. Petr Karlíček, Gft. Patrik Vavřina, Gft. Josef Szoták, Inft. Josef Klepl, Inft. Vojtěch Dolana, Inft. Milan Dubický, Inft. Jiří Hromádka, Inft. Tomáš Hromádka a protentokrát v legionářských uniformách Radek Vorel a Jiří Charfreitag

Pro část „osmnáctníků“ začala akce už v pátek, kdy dorazili do Mladějova po poledni, aby se zabrali dobrá místa pro stany. Já a kluci Hromádkovi jsme si pro doladění atmosféry vlakem, kde s námi ve vágónu jeli naši carští protibojovníci z Permu, takže jsme si připadali jako v transportu ruských zajatců.
Ležení už bylo rozloženo k potěše nás všech. Jenže… Zemědělci zjistivší, že jim obilí oschlo, začali
je sekat. Vzápětí přišel jeden z organizátorů Radim Dufek, že se ze stávající pozice u bojiště musíme stáhnout na nyní sekané pole. Poznali jsme, jak vypadalo stěhování národů a odsun dohromady.
Přesunuli jsme se na protější pole a zde už nadobro rozdělali tábor a začali jsme plně vychutnávat atmosféru starého rakouska, kterou se daří organizátorům navozovat skrz dobový hostinec, fotoateliér, hampejz, polní poštou arestem i dobovými penězi. Pochopitelně dále dobový cihlové žandarmové a obsluha.
Na večer jsme navštívili v dobovém hostinci, kde jsme mohli shlédnout kankán v režii místní obsluhy. Pochopitelně zde byla veliká nabídka dobových likérů.
Druhý den po reaktivaci po předešlém večeru následoval pochod obci k pomníku padlím první světové války. Odpoledne nadešel čas bitvy. Ta se měla odehrávat v železniční zatáčce a vlak byl na straně rusů, kteří bránili své pozice. Rakouská vojska na ně útočila ve třech sledech. Bitva byla velice dynamická a náš tedy druhý sled i přes to, že byl složen z několika jednotek, byl velice dobře sehraný a koordinovaný. Vzniklo i pár komických situací např: Mezi pět nabíjejících rakouských vojáků vběhl rus s tím, že chce zastřelit, jenže nikdo nemohl, tak tam zmateně pobíhal, načež jsem ho „sundal“ svojí Startkou. Cílem měl být vlak, který se podařilo dobít a tak opět rakouský voják opět slavně zvítězil.
Během nástupu, organizátor všem poděkoval a předal pamětní odznaky „osmnáctka“ ještě obdržela dobovou ochranu.
Následovala kratochvíle Martinem zvaná jako „safari na rusáky“ čili jízda vlakem na stanici Větrník. Rusové jeli letos jako první aby zaujali pozice. Jízda neměla chybu, na poslední zastávce byl vlak zastaven zátarasou na kolejích, kterou připravil nepřítel. Jejich přepad byl velice náhlý a překvapivý, což vyvolalo menší zmatek. Naši vojáci se rozprostřeli po úpatí kopce a postupně zaháněli nepřítele k zastávce. Opět vše velice dynamické.
Po příjezdu na nádraží nás opět vítaly ženy kořalkou a něčím sladkým k zakousnutí. Program na večer byl pak individuální. Buď povšechná konverzace či konzumace dokonce i bratření se s legionáři ve stylu: „z národa ať jsme různí“.
Letošní Mladějov byl velice premiový akce 1A.
 

Vojta Dolana

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.