Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Konec Osmnáctky na Hrádku, aneb "prohráli jsme bitvu, ale zbraně neskládáme"

Kamarádi, příznivci a přátelé nejen vojenské historie.


Tímto všem s politováním a velmi smíšenými pocity oznamujeme, že dnem 18.3.2012 končí dlouholeté působení Historického C.k. řadového pěšího pluku č.18 a Sportovně střeleckého klubu Hrádek v klubovně „BARÁČKU“ aneb bývalé strážnici č.p.38 zámku Hrádek u Nechanic, kterou tyto organizace doslova vyhrabaly z popela a zachránily před téměř jistou likvidací.


Přes veškeré vyvinuté úsilí, pádné argumenty a odhalení skutečných, rozumným člověkem těžko pochopitelných, podivných záměrů, které má NPÚ, resp. Správa státního zámku Hrádek u Nechanic, resp. kastelán Ivan Šenk s objektem č.p.38, jsme nuceni objekt vyklidit, opustit a předat klíče.


Ač jednoznačně nesouhlasíme a nemůžeme pochopit argumenty NPÚ-ÚOP v Josefově pro neprodloužení pronájmu s naší organizací, respektujeme zákony tohoto státu a respektujeme i kompetenci instituce NPÚ takto učinit, a proto termín vystěhování našeho inventáře a odevzdání klíčů pronajímateli splníme.


Všem, kteří stáli v této nelehké a vyčerpávající bitvě po našem boku a přímo či nepřímo nás podpořili, jsme i přes neúspěch naší snahy velice vděčni a nesmírně si této podpory vážíme. Byli jsme opravdu překvapeni, že se za naši věc postavili i tací, od kterých bychom to opravdu nečekali. Díky.


Budeme velice bedlivě sledovat další aktivity NPÚ a Správy st. zámku Hrádek probíhající okolo objektu č.p.38 a budeme o nich i poctivě informovat. Věříme, že jednoho dne zvítězí zdraví rozum a objekt č.p.38 bude znovu sloužit ku prospěchu věcem, pro které byl zachován.


Tento spor mimoděk odhalil i politováníhodnou skutečnost:
Nejen naše spolky, ale v podstatě aktivita KVH jako taková a aktivity jim podobných subjektů, kteří mnohdy doslova suplují činnosti, jež ve vyspělé a kulturní společnosti zajišťuje stát, je právě státním aparátem vnímána jako obtěžování a upozorňování na jeho netečnost. Nezjištná snaha a práce členů takovýchto organizací je státním aparátem bagatelizována a mnohdy i zatracována.


Nenechme se přátelé těmito ouřady otrávit. Nicméně se však na jejich podporu nespoléhejme, neb v době, kdy bychom to nejméně čekali, nás bez výčitek odstřihnou jak obtížný přívěšek.

V přílohách si můžete přečíst k tomuto datu poslední korespondenci, která proběhla mezi NPÚ a naším spolkem.


Na základě výše uvedených skutečností jistě chápete, že plánované, námi pořádané akce v roce 2012, které se měly uskutečnit v prostorách „BARÁČKU“ , jeho okolí a v prostorách a exteriérech státního zámku Hrádek u Nechanic, budou přesunuty na jiné lokace. Zásadní je to především u XXI. C.k. manévrů, které po dvaceti letech opustí Hrádek u Nechanic. Nyní intenzivně jednáme s novými potencionálními hostiteli této tradiční akce a věříme, že nás svojí účastí podpoříte i v novém prostředí. O výsledcích těchto jednání budete všichni zavčasu informováni.

 

Martin Klika
Místopředseda Historického C.k. řadového pěšího pluku č.18

 

Přílohy
© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.