Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

XXI. C.k. Manévry ve Stračově_26.5.2012

 

Po dvaceti letech pořádání této tradiční akce jsme změnili její lokaci. Důvody této změny již byly mnohokráte zmíněny, je tedy zbytečné je opakovat. Místo na Hrádku, jsme tedy v letošním roce -manévrovali- v obci Stračov, pro jehož občany již nejsme po několika akcích zcela neznámým tělesem.
Vše začalo tradičně v pátek přípravou terénu a zázemí pro jednotky. Díky obci Stračov, která velkou část příprav zajistila ve špičkové kvalitě a s dostatečným předstihem, to nebyl pro nemnoho pátečních účastníků těžký úkol. Ve večerních hodinách tedy došlo hlavně k okupaci místního hostince a statečného držení pozic do ranního kuropění.
Sobotní ráno probíhalo trochu chaoticky, ale to k armádě přece patří :-). Nebyl ani tak problém s novým prostředím, jako spíše se staronovou legislativou, která nás nekompromisně donutila k zřízení jednorázové střelnice pro bitevní ukázku. Když opomenu stránku finanční, tak litera požadavků a omezení vyžadovaných provozním řádem střelnice, začne tvrdě narážet na reálné možnosti organizátora a programu celé akce. Pevně věříme, že jsme účastníky ani diváky, dodržováním pravidel příliš neotrávili a že nám přízeň zachovají. Věřte nám, že implementování určitých věcí do programu, které jsme dodnes brali za standardní a běžné, je v rámci nových pravidel v podstatě nemožné. Nakonec jsme se přece jen vymanili z byrokratického procesu a zahájili program výcvikem na místním hřišti. V poledne byla zajištěna menáž z polní kuchyně osmnáctky, pod bezchybným velením korp. Žáby.
V jednu odpoledne již byl zahájen oficielní program císařskou hymnou a proslovy velitele hptm. Petráčka a starosty Stračova Ing. Luďka Homoláče. Následovaly dva pietní akty položení věnců u pomníku 1. sv.války a na místním hřbitově u pomníku padlých z roku 1866. Po návratu do centra dění před místním zámkem si již slovo převzala naše C.k. heligonka 18. pěšího se svým hudebním vystoupením. Návštěvníci včetně starosty neunikli ani nucenému naverbování do císařského vojska a byli podrobeni základnímu výcviku rakouského pěšáka. Program dále obohatilo velmi pěkné vystoupení smyčcového Pilařova kvarteta a společné vystoupení místních zpěvaček s C.k. heligonkou. Dámy z místního spolku Šikovné ručičky se též perfektně postarali o dokreslení dobové atmosféry se svými stánky s tradičními řemesly. Bylo též možno ochutnat domácí pivo z domácího pivovaru z Praskačky, které bylo nazváno ... jak jinak ... PĚŠÁK. Doufejme, že se bude vařit i nadále. Dětská vzduchovková střelnice si pak vysloužila takovou popularitu, že jsme její trvání prodloužili až do dětského dne, který se ve Stračově konal o týden později.
Ve čtyři hodiny, nastala pro mnohé návštěvníky nejvíce očekávaná chvíle – zahájení bitevní ukázky na návsi v blízkosti kostela sv. Jakuba. I přes svazující pravidla se nakonec povedlo předvést alespoň trochu taktiku a způsob tehdejšího válčení a věříme, že to byl pro mnohé velmi nevšední zážitek.
Po ukázce byla sice oficielní část programu ukončena, nicméně až do tmy pokračovala volná zábava s C.k. heligonkou.

I přes o něco menší účast vojska a návštěvníků se akce velmi povedla a o to víc bychom chtěli poděkovat všem, ať v uniformě či v civilu, kteří nás přišli podpořit.
Opravdu velký dík pak patří obci Stračov, která předvedla naprostou profesionalitu při přípravě a následné spolupráci na této akci. Velký dík patří i všem sponzorům, bez jejichž přispění by se taková akce nikdy uskutečnit nemohla.

Těšíme se na další shledanou.
Infanterista C.k. řadového pěšího pluku č. 18
Martin Klika
 

Níže si prohlédněte několik snímků z akce.

Celou galerii najdete na dolka.rajce.idnes.cz/XXI._C.k._manevry_ve_Stracove/#

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.