Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Otevírání pevnosti Josefov - 30.3.2013

 

V sobotu 30. Dubna 2013 se „osmnáctka“ zúčastnila tradiční akce: otevírání pevnosti Josefov, kterou se otevírá nová „bitevní“ sezóna v tomto roce. Akce jsme se zúčastnili v síle pěti mužů a to: Martin Klika, Lukáš Dulíček, Jiří Němec, Libor Dolana a Vojtěch Dolana. Jako doprovod nám byla Němcovic a Kolínovic rodinka.
Konečně se nám podařilo uskutečnit myšlenku jet, po dlouhé době, do Josefova vlakem a proto jsme si dali sraz na hlavním nádraží v Hradci Králové. Nutno dodat že jsme naším vzezřením museli být zpestřením dne okolním chodcům a spolucestujícím. Vlakem jsme se rychle přepravili do Jaroměře. Odtud jsme pěšky odešli ku josefovské pevnosti.
Došli jsme na místo, kde se již scházeli naši spolubojovníci a po řádné registraci, jsme zapluli mezi kamarády a přátelé se kterými jsme se po zimní přestávce dlouho neviděli. Účast byla poměrně malá, zvláště u rakouské řadové pěchoty, kterou jsme tvořili my a tři kolegové z KVH Trutnov. Dále zde byli rakouští dělostřelci, polní myslivci, hraničáři a pochopitelně naši milí Prusové. Současně jsme jako patrola vystřelili salvu při otevírání muzea vojenského a nyní i Waldemara Matušky. Poté jsme ještě chvilku nasávali atmosféru a následně se vrhli do pevnostního valu na menší cvičení, kde své válečné umění pilovali naši spolubojovníci. Trénovali jsme především na signály, které vydává tambor, neboť je to velice důležité pro organizaci celého “kolonenmonstra“. Menší komplikací byl fakt, že místy byl příkop značně promáčený a držeti krok v blátě bylo trochu obtížné. Výcvik ukončila ztracená násadka na paličku, kterou hledali snad všichni, co byli přítomni.
Po cvičení jsme se již šikovali k pochodu městem za velké sledovanosti diváků. Po dopochodování k místu kde se měla odehrát bitevní ukázka. Následovalo symbolické předání klíče od pevnosti zpět městu. Následoval akt vyvěšení vlajky na bastionu číslo 1 za znění rakouské hymny, čestná salva a bitva mohla začít. Úkol byl následující: rakouské jednotky za podpory dělostřelců měli dobýt most obsazený Prusi. Bitva byla svižná a velice dynamická všichni si ji velice užívali. Po několika útocích nepřátelský odpor povolil, my mostu dobili a ukázka skončila. Po děkovačce, jsme se občerstvili v nově otevřené restauraci. Po té jsme se sebrali, odešli na nádraží a odtud zpět do Hradce Králové.
Tato akce byla účastníky hodnocena velice pozitivně. Jednak nám přálo počasí, které bylo vskutku jarní. Hlavně jsme se po zimní přestávce řádně protáhli a naladili na novou sezónou která hodně slibuje.

O své dojmy se s Vámi tentokráte poděli Inft. Vojtěch Dolana

 

 

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.