Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

5. C.a k. zimní manévry - OSTRÉ STŘELBY

V sobotu 4.1.2014 jsme se již po páté sešli na Hrádku na "C. a k. zimních manévrech", respektive Ostrých střelbách 18. pěšího pluku, jichž se účastní i spřátelené spolky.
Tento rok se nás na zimních manévrech sešlo 35, z toho 24 se účastnilo ostrých střeleb. Rakouské barvy hájily: domácí C.k. řadový pěší pluk č.18, 5. prapor pol. myslivců, Gardekorps z Prahy ve kterém byli infiltrováni 1. pěší bosensko–hercegovinský C.a k. pluk a 8. zeměbranecký pěší pluk z Prahy. Po jednom účastníkovi pak IR28 a IR98. Barvy Dohody letos hájili pouze ČS legionáři - Klub přátel pplk. Karla Vašátky. Počasí nám nedopřálo nasát zimní atmosféru a tak padaly návrhy na přejmenování 5. Zimních manévrů na 1. Jarní či 1. Podzimní. Trasa pochodu byla tentokráte změněna a z pochodu byla procházka na nedaleký hrádovský hřbitov. Velitel Petráček nám poutavě povyprávěl, jak se během staletí měnila okolní krajina, hrádovská osada a kostel se hřbitovem. Po prohlídce hrobů a pomníků z prusko-rakouské války 1866, se těleso střelců vrátilo volným krokem na střelnici. Zde byli všichni střelci poučeni, kterak se na střelnici chovat, vylosovali startovní číslo a soutěž mohla začít. Vzhledem ke krátké procházce se začalo střílet již v 10:00.
Mnozí byli velmi překvapeni, jak byl prostor střelnice od minula opraven a rekonstruován. To přineslo nejen mnohem větší pohodu při čekání na start, kdy se účastníci mohli v prostoru odděleném od střelišť ohřát a odložit zátěž, ale i větší bezpečnost při průběhu střeleb.
O oběd se opět postaral vrchní šéfkuchař Žába svým speciálně bojovně nabroušeným gulášem.
Stříleli se tradiční disciplíny: Střelba vleže s oporou (opora max. je výstroj – batoh, tele, deka, mantl atd.) – 5 ran, 50m, nekrytě ležící figura. Střelba v pokleku opora – loket-noha – 5 ran, 50m, nekrytě ležící figura. Střelba ve stoje po zátěži (běh s puškou k terči a zpět) – 5 ran, 50m, nekrytě ležící figura. Každý si mohl na začátku zbraň „nastřelit“ – max. počet nástřelných byl omezen na 5 ran. Po krátké pauze na oběd a vyměšování se pokračovalo a poslední soutěžně střílející prásknul na terč již ve 14:30. Všichni si pak vystřelili na malovaný terč zhotovený Gef. Vavřinou. Určený cíl malovaného terče však zasažen nebyl. Vzhledem k zataženému nebi a pouze jedné pistoli (velitel Petráčka) byla Důstojnicko-poddůstojnická disciplína Pistole/revolver redukována pouze na 8 ran, z pistole Vz. 52 na 25m na terč „nekrytě ležící figura“.

Po odstřílení pistole se všichni přesunuli do hospody v Trnavě, kde bylo připraveno vynikající vepřové občerstvení. Jen já, Pepa Kleplu a Jirka Hromádka jsme zůstali v prostorách střelnice a jali se počítat výsledky. Letos bylo počítání výjimečně složité a zdlouhavé. Nevím, zda mi to děláte schválně, ale toliko sporných zásahů čar jsem snad ještě nezažil. Nevětší problém nastal u vyhodnocení terče velmi kvalitního střelce Jirky Vorla, jehož výsledný soustřel byl jednoznačně nejlepší, nicméně 1 zásah chyběl úplně. Ani při usilovném obhledání podkladné desky identifikován nebyl. Snad chybou nabíjení, snad úletem … těžko říct. Každopádně tento střelec by si vítězství opravdu zasloužil i vzhledem k výsledkům z minulých ročníků. Jeho jméno by bylo na poháru plným právem. Nedá se nic dělat … tak snad zas napřesrok … Věřím, že nám Jirka zachová i přes tyto lapálie přízeň a budeme mít tu čest s ním soutěžit i v dalších ročnících. Že umí, dokázal i z ne příliš povedené pistole vz. 52 (Láďa promine), kde nastřílel 70b z 80. a po právu vyhrál. Jak již bylo řečeno, počítání výsledků byla práce namáhavá a tak jsme se do Trnavy dostali až těsně po 18. hodině, kde již všichni netrpělivě čekali na vyhlášení výsledků a závěrečný ceremoniál :-).
A jak to tedy dopadlo:
Vítězem střeleb se stal velitel Hptm. Láďa Petráček z 18IR, s výsledkem 141b. Druhou příčku opanoval Zgf. Martin Klika z 18IR anóbrž já s výsledkem 133b. Třetí skončil již zmiňovaný Jirka Vorel od Vašátkovců s výsledkem 131b, jež byl však dosažen pouze 14ti zásahy. 131b nastřílel též tradiční topten střelec Zgf. Krátký, který se však vzhledem k horšímu soustřelu posunul na místo 4. Tradiční šampión střeleb Pepík Kleplu skončil tentokrát na 5. místě s výsledkem 130b. Kompletní výsledky pak najdete v příloze tohoto článku. Na závěr jedna zajímavost. Již po třetí za sebou vyhrála stejná flinta. G88, se kterou jsem zvítězil v roce 2012 ... a já ji vždy neuváženě někomu půjčím. Minulý rok Pepíkovi a letos Laďovi. Jsem asi masochista :-)))).
Vítězství v rámci osmnáctky tedy získal Hptm. Petráček, v rámci 5. praporu polních myslivců Zgf. Martin Tichý, v rámci Gardekorps Michal Exner. Za Klub přátel pplk. Karla Vašátky tradičně zvítězil Jirka Vorel. Nejlepšího průměru na regiment dosáhl 5FJB s průměrem 123,5 bodů. Druzí pak Gardekorps s 112,5b., třetí Osmnáctka, čtvrtí Vašátkovci, pátý 98IR a šestý 28IR.
Po závěrečném ceremoniálu a zatrezorování zbraní nastala volná zábava. I když nás zůstalo po ceremoniálu pouze 8, sud vynikajícího pegasova Mordýře zasyčel ještě před půlnocí. Po přesunu na penzion - U hejtmana Petráčka se někteří ještě dozdobili pivem lahvovým a zbylým prejtem a pak všichni ulehli ke společnému spánku.
Díky všem, kteří přijeli. Věřím, že se všichni báječně pobavili a doufám, že si na Hrádku za rok opět zastřílíme.

Zgf. Martin Klika, 18IR

Foto M.Klika a http://eusebie.rajce.idnes.cz/V._zimnimi_manevry%2C_aneb_ostrymi_strelbami/#

 

Přílohy

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.