Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

7. C.a k. zimní manévry - OSTRÉ STŘELBY

Připadá mi to jako včera, když jsme se poprvé sešli první lednovou sobotu na střelnici na Hrádku na prvních Zimních C.a k. manévrech - ostrých střelbách. Avšak je tomu již šest let a psal se rok 2010. Za tu dobu se tato akce stala akcí tradiční a stabilně se každý rok účastní kolem 30 střelců. Letos 2.1.2016 tedy proběhl VII. ročník za účasti 29 osob, z toho 26 střílejících. Mimo "stabilních" účastníků jsme přivítali i 6 střelců, kteří se účastnili naší střelecké soutěže poprvé. To nás velmi těší a věříme, že se stanou stálými účastníky v dalších ročnících.
Rakouské a německé barvy hájily: domácí C.k. řadový pěší pluk č.18, Gardekorps. Po jednom účastníkovi pak 2. prapor pol. myslivců, 5. prapor pol. myslivců, 6. prapor pol. myslivců, Pěší pluk č.98. Zeměbranecký pěší pluk č.10, Dragounský pluk č.14, Garda města Hradce Králové. Barvy Dohody letos hájili pouze 2 ČS legionáři z Klubu přátel pplk. Karla Vašátky a jeden pak ČSoL jednoty Mladá Boleslav. Jeden by si řekl, že bude tedy i zajímavá soutěž mezi spolky, ale bohužel – do soutěže spolků se zahrnuje pouze jednotka se třemi a více střelci. Letos tedy mezi sebou soutěžily pouze jednotky 18IR a Gardekorps.
Jelikož se poslední ročníky potýkáme s problémem „dostřílet za světla“, byla místo dopolední procházky odstřílena soutěž „pistole/revolver“. Této se účastní pouze ti, kteří mají na krátkou zbraň nárok z titulu své hodnosti nebo zařazení. Z časových důvodů je navíc počet střílejících omezen na 10. Střílelo se ve stoje na terč ve vzdálenosti 15m, 2x po osmi ranách. Max. počet byl 160b. Za hodinu byla pistole odstřílena a již na první pohled byli identifikováni 2 šampióni. Jirka Vorel a Dušan Špitálský.
Nestřílející účastníci z 18IR, Milan Dubický, Jirka Vrba a Zdenda Čermák se ujali kuchyně. Podával se tradičně buřtguláš, který letos opět připravila moje drahá choť za což ji nesmírně děkuji dvakrát, neboť byl z důvodu absolutní časové vytíženosti připravován v nočních hodinách 1.1.2016 :-). I přesto byl vynikající! Velitelem byly obstarány i kvalitní špekáčky, jež si každý mohl na ohni opéct. Nealkoholické pivo, káva, čaj …. . Myslím, že nikdo hladem, ni žízní trpěti nemohl.
Kolem jedenácté jsme se dostali k hlavní disciplíně „Opakovací puška“. Stříleli se tradiční situace, i tentokráte na zmenšený dobový rakouský terč. Mnozí již ví, že max. číslo terče je 7, (max. počet dosažitelných bodů tedy 105), přesto bylo někdy problematické pochopit hlášení nástřelných, protože málokdo si uvědomil, že 7 je čistý střed a dále se snažil dosáhnout desítky :-), což je pochopitelně možnost limitně se blížící k nule. Jinak vše tradiční. Střelba vleže s oporou (opora je výstroj – batoh, tele, deka, mantl atd.) – 5 ran. Střelba v pokleku opora – loket-noha – 5 ran. Střelba ve stoje po zátěži (běh k terči a zpět) – 5 ran. Každý si mohl na začátku zbraň „nastřelit“ – max. počet nástřelných byl opět omezen na 5 ran. Vše celkem rychle odsýpalo. Je vidět, že zkušení matadoři již vědí, jak se k tomu postavit. Základem, je nejančit a řídit se pokyny velitele-řídícího střelby. Jednoznačně nejrychleji a s kvalitním výsledkem se to povedlo Radku Vorlovi, který udělal od prvního ročníku velký pokrok a lze jej považovat za „skokana roku“. Opět se potvrdilo, že kvalita střelců se zlepšuje (i když výsledky letos byly celkově o malinko horší než loni). V první desítce je tak těsno, že o pořadí musí mnohdy rozhodnout měření soustřelů (rozptylu zásahů). Platí také, že chceš-li dosáhnout na stupně vítězů musí klapnout všechno - puška, munice, oko, ruce. Ono totiž udržet ve středu, či blízko středu terče, hlavně posledních 5 střel (po 100m běhu ze stoje bez opory) není vůbec jednoduché i pro jinak zdatné střelce. Mnohdy se pak stane, že střela ulítne mimo bodovanou zónu. Při počítání výsledků jsou pak takové terče podrobeny vzevrubné prohlídce a po vstřelu je pátráno by nedoznal zdatný střelec nespravedlivé újmy.
Po odstřílení všech 26 účastníků si ještě všichni vystřelili na malovaný terč, jehož autorem je opět Patrik Vavřina. No… už máme pěknou sbírku malovaných terčů na nějakou malou výstavičku:-).
Pak se již osazenstvo odebralo do hospůdky v Trnavě, kde velitel Major Petráček připravil vynikající uzeninové občerstvení. Já jsem tradičně zůstal na střelnici a za pomoci dorazivšího Pepy Klepla, Milana Dubického a kluků Hromádkových jsem se jal vyhodnocovat terče. Mnohé vstřely jsou tak nahuštěny, že vyhodnocení jednoho terče zabere i 15min. Toliko na mou omluvu, že jsem do Trnavy dorazil až s blížící se dvacátou hodinou.
Vyhlášení výsledků a neb trochu té statistiky:
Vítězem kategorie Pistole/revolver se stal Jirka Vorel s krásným výsledkem 151b. ze 160. Na záda mu ovšem těsně dýchal Dušan Špitálský se svými 150ti body. Třetí pak v těsném závěsu Jan Kovalčík se 149 body.
Vítězem hlavní disciplíny „puška“ a tedy střeleb se stal velitel Maj. Láďa Petráček z 18IR, s úžasným výsledkem 100b. Druhou příčku opanoval Zgf. Martin Klika z 18IR anóbrž já s výsledkem 86b. Třetí skončil nováček střeleb Vilém Pekárek s 85 body. Je třeba tentokráte zmínit, že s 85 body skončili i Vorel Jirka, Kovalčík Jan a Vorel Radek, nicméně s horšími soustřely než Vilda. Ještě zmíním 6. místo Petra Krátkého s 82 body, jež byly však dosaženy pouze 14ti zásahy. Inu, jak jsem uvedl výše, jednou zaváháš …. Nebýt tohoto „úletu“ aspiroval by Petr na 2.až 3. místo.
Jelikož více než dva střelce měla pouze Osmnáctka a Gardekorps, tak v hodnocení jednotek posuzujeme jen tyto dva spolky. Tentokráte urvala vítězství osmnáctka s deseti střelci s průměrem 60,6 b. Gardekorps dosáhl s šesti účastníky na průměr 54,8 b. Pořadí v rámci 18IR pak: 1. Petráček, 2. Klika, 3. Krátký. V Gardekorps pak 1. Kovalčík, 2. Zíka, 3. Chyba.
Kompletní výsledky pak najdete v příloze tohoto článku.
Jak jsem již na začátku melancholicky zažehral na běh času, připravil jsem tentokráte ještě tabulku TOP TEN střelců, kde se hodnotí každý ročník střelci do 10. místa. Tu najdete též v příloze článku. Je zde tedy 7 ročníků. Pokud je u jména pozice 11, neznamená to, že dotyčný skončil jedenáctý, ale pouze toliko, že se dotyčný v daném ročníku do první desítky nedostal, nebo se neúčastnil.
Po závěrečném ceremoniálu a zatrezorování zbraní nastala volná zábava.
Díky všem, kteří přijeli a díky všem, kteří pomohli s organizací. Ohlasy jsou velmi pozitivní i u nováčků a tak věřím, že se za rok zase setkáme minimálně v takovém počtu jako letos.

Zgf. Martin Klika, 18IR

Přílohy

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.