Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Otevírání pevnosti Josefov - 1.4.2017

V sobotu, dne 1.4. 2017, se tak jako každoročně počátkem dubna, konala historická akce „Otevírání pevnosti Josefov“. Slunečné počasí i výhled volného kulturního vyžití přilákal mnoho návštěvníků z daleka i blízkého okolí, jež alespoň na chvíli zatoužili zapomenout na starosti dnešní doby a symbolicky se překlenout do časů před více než 150 lety. Pevnost sama byla budována v 80. – 90. letech 18. století na místě původní vsi Plesy. V roce 1866 byla již pevnost fortifikačně zastaralá a do bojů reálně nezasáhla, byť byly kotliny na severovýchodě města zatopeny a tamní aleje a parky vykáceny pro nesnadnou ochranu nepřítele v terénu. Tato skutečnost však nebránila pořadatelům vzhledem k umístění pevnosti a rozlehlým prostranstvím situovat zde bitevní ukázku odehrávající se roku 1866.

Kolem 9. hodiny ranní se většina členů naší jednotky sešla u bastionu č. I., kde proběhly poslední překotné přípravy výstroje a výzbroje, před dorazivším velením. Tím pro onen sobotní den byli Unterlieutenant Honza Šmíd jako velitel čety 18IR, zugsführer Martin Klika a Korporal Libor Dolana jako pověření zástupci výcviku jednotky. Unterlieutenant Šmíd seznámil jednotku se základními pravidly a postupy výcviku a s drobnými změnami, čekající na nás v letošní sezoně. Netrvalo dlouho a naše jednotka, mezitím sestupivší do prostoru cvičiště, jala se cvičení pod vedením zugsführera Kliky s bedlivým dohledem našeho Unterlietenanta. Hlasité povely určující pohyb útvaru byly chvíli co chvíli střídány povely k palbě a k bodákovým útokům. Nebylo třeba dlouhých příprav, neboť to časový harmonogram příliš nedovoloval a řada nováčků se brzy sžila se zbytkem manschaftu.

V průběhu cvičení jsme si odskočili do kasemat, kde tamní muzeum patrně natáčelo dokument o pevnosti. Dle pokynů režie jsme měli simulovat střelbu do nepřátel, kteří obléhají pevnost, prostě střelba, hluk, zmatek. Díky natáčení jsme měli možnost si vyzkoušet střelbu z palpostů v podzemkách, což byla velice zajímavá zkušenost s nevšedními zvukovými vjemy. V úzkých chodbách zněla střelba dutě a navíc stačila úzký prostor zanést pachem střelného prachu. Po natáčení, jsme se opět vrátili k výcviku.

Po obědě, kdy probíhalo neustálé vítaní, jsme se společně s ostatními jednotkami seřadili naproti staré pokladně a za zvuku bubnů vpochodovali do města. Letošní pochod byl ozvláštněn slavnostním spuštěním kašny na náměstí, která byla zrekonstruována. Úvodní slovo pronesli starosta města Jaroměř Ing. Jiří Klepsa a velitel akce Otevírání pevnosti Hauptmann Petr Dostál. Po čestné salvě za zvuků rakouské hymny, byly vodotrysky na kašně spuštěny.

Po návratu k bastionu byl vyvěšen pevnostní prapor, opět za doprovodu rakouské císařské hymny „Zachovej nám Hospodine“. Toho dne patřila naše jednotka 18IR k nejpočetnějším na rakouské straně. Rakouské barvy dále hájili polní myslivci 6FJB a 5FJB, rakouští hraničáři, jednotka 73IR ze Železnice, Kadetní setnina jičínského pěšího pluku č. 74, rakouská artilérie a jezdectvo.

V odpoledních hodinách byla svedena bitevní ukázka. Po krátké roztržce rakouských a pruských jízdních hlídek vešla na scénu pěchota. S pevností za zády a pruskými voji vpředu postupovala „osmnáctka“ do bitevní vřavy. V členitém terénu si naše jednotka vyzkoušela rozvinuté i uzavřené řady a střet s odhodlaným nepřítelem. Na vrub historickým faktům nakonec bylo scénářem bitevní ukázky "doporučeno" našim řadám zvítězit. Po několika srážkách, jsme tedy Prusy zatlačili a slavně zvítězili.

Rádi bychom vyzvedli snažení našeho velitele a jeho flíglšarží, kteří pomáhali tím, že velice dobře kočírovali soudruhy po obou stranách cuku a přispěli k tomu, že naše řada byla pěkně sehraná. Dobojováno, po děkovačce jsme se vrátili nad dolík, kde jsme dále konverzovali v kruhu kamarádů a přátel nad nadcházejícími akcemi, či o čemkoliv jiném. Lidé okolo a příznivé počasí udělalo z letošního otevírání Josefova moc pěknou akci.

Účastni byli a četu IR18 toho dne utvořili:

Unterlieutenant Jan Šmíd, Zgf. Martin Klika, Zgf. tambor Milan Rybák,  Korp. Libor Dolana, Korp. Jiří Němec, Gft. tambor Lukáš Dulíček, Gft. Josef Trutnovský, , Inft. Vojtěch Dolana, Inft. Adam Prouza, Inft. Milan Dubický, Inft. fähnrich Michal Hornych, Inft. Martin Čihák,Inft. Jan Bystřický, Inft. Petr Bystřický st., Inft. Petr Bystřický ml., Inft. Tomáš Mikolášek, Anwärter Inft. Štěpán Šmíd, Anwärter Inft. František Motka a konečně náš milý čestný člen Natálka Dunglová.

 

Text: Inft. Martin Čihák, Inft. Vojtěch Dolana

Foto: Barborka Dolanová

Ps.Zugführera:

Přátelé, kamarádi.

Nedá mi to, abych zde nepoděkoval všem zúčastněným v řadách 18IR. Nejen velení, ale hlavně mužstvo fungovalo úžasně. Nováčci udělali viditelný pokrok a byla to prostě a jednoduše radost. Všichni jsme si den báječně užili v duchu hesla Esprit de corps.

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.