Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Třemošná-ISONZO 12.10.2019

 Na této akci válčil celkem samostatně náš jungezug. Dojmy samostatné činnosti obrovské a tak si můžete přečíst pohled na akci rovnou od dvou účastníků:

Nejprve se mi pod ruce dostala zpráva inf. Vojty Dolany:

Letošní bitva na severním Plzeňsku má svůj primát a to v tom, že se jí zúčastnil především osmnáctnický dorost. Nemůžeme pochopitelně opomenout Inft. Krbce a Korp. Novohradského, kteří se starali o kanonádu.
Náš „Jungezug“ vyrazil brzo ráno z Hradce směr Třemošná. Babí léto snášelo na celou akci výbornou atmosféru. Před bitvou bylo potřeba upravit zákopy, které – jako již tradičně – jsou hluboké a nejde se z nich kloudně dostat. Lopatkami jsme si přichystali schody, palposty a výpadové branky. Prací na obranných prvcích jsme se nechali doslova strhnout, což vedlo k obohacení plukovního folklóru.
Před bitvou samotnou jsme si pod taktovkou Korp. Lukáše Dulíčka zopakovali základní povely a pořadovku. V bitevním poli jsme pak kooperovali s jednotkou Pavla Rosůlka. Scénář letos zněl: hrajte si. První ukázka byla dle mého spořádanější, předávání povelů a spolupráce fungovala dobře. Takže se na bojišti pořád něco dělo. Tu útočili Němci a my je kryli, a tak dál. Vše končilo plynovým útokem. Hluchých míst bylo minimum. Druhá ukázka, již za večerního šera, byla více improvizovaná a možná i dynamičtější. Minimálně pro nás. Ve tmě už tak nefunguje oční kontakt, jste fixovaní na povely či pobídnutí spolubojovníka. Zde se mohla naše „kindersturmtruppen“ vyřádit do sytosti. Do toho kravál rachejtlí a střelby dělal dokonalý zmatek. Druhá ukázka končila dobytím nepřátelských zákopů.
S kamarády jsme se shodli, že tohle byla pro nás (jungezug) nejlepší Třemošná, co se týče bitevní akce, nehledě na komorní atmosféru. Jediné co nás nepotěšilo, byl zavřený hostinec, kam jsme se v minulých letech chodili mezi bitvami vždy občerstvovat.
Akce se zúčastnili: Korp. Lukáš Dulíček; Gft. Jiří Hromádka; Inft. Martin Čihák; Inft. Tomáš Hromádka; Inft. Vojtěch Dolana
U kanónu: Korp. Petr Novohradský; Inft. Radek Krbec
Zprávu sepsal: Inft.Vojtěch Dolana

 

Vzápětí na to přišla zpráva inf. Martin Čiháka:

Začátek měsíce října a spolu s ním další tzv. tradiční akce. 12. října, nejen pro „osmnáctníky“, uspořádána byla místními „pětatřicátníky“ bitevní ukázka s názvem ISONZO 1917. Akce bohatá na pyrotechnické efekty, diváky, vojsko všelikého druhu a hlavně dobrou náladu s přáteli v hlubokých zákopech, začala pro nás coby účastníky budíčkem kolem 7 h ranní. Z předešlých reportáží je čtenář běžně navyklý vídat „osmnáctku“ smíšenou napříč „ročníky výroby“ ;-) , avšak pro letošek nastala situace jiná, nečekaná, kdy vypraven byl pouze náš Junge Mannschaft.
Od 12 h do 15 h zabývalo se mužstvo všelikou činností – od vylepšování předem předpřipravených zákopů, fasování guláše a sucharů, až po přípravu a čištění zbraní. Mírně po 15 h započala střelba. Na dobře zakopaná „austrijácká vojska“ (= rozuměj rakousko-uherská), zde krom mohutné dělostřelecké přípravy čekala vojska tzv. Dohody. Italové, Američané i vojáci Velké Británie mnohými ztečemi dotírali na naše pozice, pokoušejíc se prorazit střed naší obrany. Boj byl lítý a tvrdý, což dokazoval fakt, že zhruba ve ¾ boje naší jednotce došlo střelivo. Korp. Dulíčkem proto byla velena zteč bajonetem proti mírně početnějšímu nepříteli. Po zasypání okopů ručními granáty, přišly na řadu bajonety a útočné nože. Nepřítele se podařilo zdecimovat hned ve dvou pásmech zákopů. Kdo nebyl zabit, přidával se svorně k houfu zajatců. Při večerním střetnutí se scénář téměř opakoval, mladí „osmnáctníci“ za jásotu přihlížejících vedli do zajetí řadu Italů, z nichž byl později jeden zabit Inft. Čihákem, při pokusu odzbrojit zajatcovu eskortu. V akci se vyznamenali: Korp. Lukáš Dulíček, Gft. Jiří Hromádka, Inft. Tomáš Hromádka, Inft. Vojtěch Dolana a Inft. Martin Čihák.

Text: Inft. Martin Čihák
Fotografie:
• Inft. Martin Čihák (K.u.k. Infanterie Regiment No. 18)
• Gft. Jiří Hromádka ((K.u.k. Infanterie Regiment No. 18))
• https://danielosullivan.rajce.idnes.cz (album Třemošná 2019)
• Jedenadevadesátníci (K.u.k. Infanterie Regiment No. 91)
• KVH Trautenau

 

 

 

 

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.