Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

11. C.a k. zimní manévry - OSTRÉ STŘELBY

Po loňském uzaření první dekády soutěže, jsme se po jedenácté tradičně sešli první lednovou sobotu v roce 2020.

Letos se střeleb účastnilo 20 příznivců, z toho 17 střílejících, takže již od začátku bylo jasné, že disciplína "pistole" se časově do programu vejde.

Účastníci byli na začátku seznámeni s chystanými úpravami v bodování nové tabulky "Top Ten", s plánovanými navazujícími soutěžemi v tomto roce a s motivací "voucheru" na střelecký trénink 300m 18IR/FSSA (18IR Feldscharfschützen abteilung) pro vítěze letošních střeleb.

Začalo se v pohodě v 9:30 klasicky na tři položky. V leže, v kleče a ve stoje bez opory po zátěži. Zvláště pak poslední položka činila mnohým tradičně potíže. Tentokráte i dobrým střelcům. Zde je potřeba nejvíce utlumit nervozitu a zklidnit mysl, aby zásahy nepokazily dobrý výsledek v předešlých položkách. Toto je nutné trénovat nejvíce a je to klíčem k úspěchu ... minimálně pro první pětku.

Ve 13:15 byla kategorie Puška odstřílena a následovala tradiční střelba na malovaný terč (tentokráte opět od Patrika Vavřiny). Vývoj byl celkem veselý. Nejdříve Pepa Klepl nastavil laťku, když umístil svůj zásah slabé 2cm pod cíl, který na 50m nebyl téměř vidět. Tom Hromádka pak svůj zásah vyvrtal těsně pod Pepu. Když došlo na posledního střílejícího Maj. Petráčka, rozhodl se Laďa požádat Pepu o zapůjčení zbraně, protože se svou musí prý až příliš podsazovat. Výsledek byl o chlup lepší než ten Pepův :-). Takže jako obvykle… Láďovi myslím po letošních střelbách nikdo nepůjčí už ani flobertku :-)…. Chcete-li si pokazit vlastní skvělý výsledek, půjčte Láďovi svoje nářadí … začíná to býti evergreenem střeleb.


Následovala kategorie Pistole/revolver. Tedy spíše „pistole“, protože vzhledem k arzenální nouzi jsme se nakonec rozhodli použít pro všechny stejnou zbraň – legendární Parabellu P08. Jedná se sice o poměrně přesnou zbraň, ale se specifickým tvarem-sklonem pažby a jemnými mířidly, což vyžaduje jiné držení zbraně, než jsme dnes zvyklí u standardních moderních pistolí. Aby to bylo zajímavější, neměli střelci možnost „nástřelu“ a své zásahy resp. míření museli upravovat během pěti soutěžních ran … jinými slovy: Najít co nejrychleji optimální držení a správný záměrný bod. Nejlépe se to podařilo Janu „Obelixovi“ Kovalčíkovi z BHIR1, který hned od začátku zvolil dobový úchop jednoruč vč. příručkového postoje a v této kategorii zvítězil, když na 20m nastřílel 45b z 50ti možných. Druhý byl Lukáš Dulíček z 18IR s konečnými 43b a třetí místo si zajistil Martin Klika z 18IR s 39b. Ještě zmíním Pepu Klepla z 18IR na 4. místě s 37b, který měl však absolutně nejlepší soustřel … pouhých 5cm. Příliš pozdě si však uvědomil nutnost korekce „hrubé“ mušky.


Pak již byl čas odebrati se do hostince v Trnavě, tedy až na sčítací komisi Klika/Klepl, kteří museli vyhodnotit a spočítat 17 děravých terčů hlavní kategorie Puška opakovací.


V 16:00 již bylo jasno a mohli jsme přistoupit k vyhodnocení letošních střeleb. To se dělo opět v trnavském pohostinství, které je nám díky Maj. Petráčkovi tradiční základnou k tomuto aktu.
Přítomni tentokráte byli zástupci 4 jednotek. 18IR, 8LIR, Gardekorps a Garda Města Hradce Králové. Tedy resp. 3, protože Gardekorps na střelbách tradičně prolíná s 8LIR a jsou hodnoceni dohromady. Protistrana tentokráte zastoupena nebyla, což nás mrzí. Na 3. místo se probojoval Pavel Urban z GMHK krásným výsledkem 90b a tak konečně po čtyřech ročnících utrhl medailovou pozici pro GMHK. Škoda, že letos tuto jednotku reprezentoval sám a nemohli tak zasáhnout do vyhodnocení jednotek. Minulý rok přijeli s početným kontingentem 5ti střelců. Tak snad Pavlův úspěch bude tou správnou motivací na příští rok. Druhou příčku obsadil stejně jako minulý rok Pepa Klepl z 18IR s výsledkem 92b. Vítězství mu uniklo o pověstný 1mm. Nad tímto zásahem jsme opravdu chvíli společně váhali a kdyby se sám Pepa nepřiklonil spíše k tomu nižšímu číslu, asi bych měl veliké dilema. Pravidlem je, že při zásahu čáry se počítá vyšší skóre. Podmínkou je však zcela jasné přerušení čáry, ne pouhý dotek. Pepa možná trochu doplatil na použití střel se střižnou hranou, které zásah v papíru jasně ohraničí. Nicméně se jedná a krásný výsledek a Pepa definitivně potvrdil, že jeho výkonnostní výpadek v letech 2015-2018 byl způsoben nástrojem-tedy jeho puškou, u které již hlaveň definitivně v přesné střelbě dosloužila. No a 1. místo? Vím, že jako hlavní organizátor si takto popularitu určitě nezískám, ale ano, opět Martin Klika z 18IR střeleckou štěstěnu nejvíce oblažil a ziskem 93b zvítězil i v letošních střelbách. Výsledek mohl být ale mnohem lepší. Po prvních 2 položkách jsem měl plný počet bodů. Zbytečná uspěchanost a předčasná sebejistota v poslední položce „ve stoje po zátěži“ způsobily nečekaný úlet 2 zásahů na skóre 3. Přesto to na vítězství nakonec stačilo. Avšak 1mm u Pepy Klepla by způsobil jeho vítězství, neboť při stejném skóre se počítá lepší soustřel a ten měl Pepa, právě díky těm mým 2 úletům prostě lepší. Voucher na 300m pro nejlepšího střelce jsem věnoval Pepovi, protože ten rozdíl byl opravdu, opravdu miniaturní a tak si ho právem, zaslouží.

Kompletní výsledky najdete v příloze.


Přátelé… informace pro ty, kteří na střelbách nebyli:
- Rádi bychom letos zorganizovali ještě 2 střelecké „turnaje“ . Jeden na 300m a jeden na 100m pod taktovkou 8LIR/Gardekorps. Uvidíme, zda se podaří. Budete zavčasu informováni.


- Datum 11. střeleb je též datem založení 18IR Feldscharfschützen abteilung (18IR/FSSA ) – nebo-li „Polního ostrostřeleckého oddílu 18. pěšího pluku“. Nejedná se o samostatný spolek! Je nedělitelnou součástí 18IR. Je to uskupení pro ty, jež chtějí své střelecké umění rozvíjet a zdokonalovat. Zájemci prodělají adekvátní střelecký výcvik, bude jim vymezena specifická výstroj a splněním několika zkoušek bude výsledkem udělení dobového „Odstřelovačského“ výkonnostního odznaku Feldscharfschützenauszeichnung. Též se připravuje specifická výšivka na čepici.


- Další –související výkonnostní odznak Odhadce vzdálenosti - Distanzschätzauszeichnung bude též možno získat po splnění těchto specifických znalostí, které budou součástí střeleckého výcviku.


Závěrem bych chtěl poděkovat i Milanovi Dubickému a Jirkovi Vrbovi, kteří se opět postarali o zázemí kuchyně a správnou teplotu tradičního buřtguláše „Made By Gabča Kliková“. Láďovi Petráčkovi patří opět obrovský dík za večírkové zázemí, zajištění skvělého občerstvení a bezkonkurenčního noclehu pro nezmary, kteří zůstávají až do neděle. Matce pluku Janě Petráčkové pak za svatou trpělivost při ubikaci ovíněných soudruhů a vytrvalého vaření kávy a čaje :-).


Přátelé. Díky všem za účast a budeme se těšit na další setkání.
Oblt. Martin Klika, 18IR

 

Foto: J.Schneider, M.Klika
 

Přílohy

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.