Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Mladějov - Gorlice - Tarnów 1915 29.8.2020

  Dne 29. srpna se v prostoru Mladějovské úzkokolejné dráhy opět rozehřměla děla a zazněl hluk pěchotních pušek. Řada účastníků do areálu přijížděla již o den dříve, by sama sobě přístřešek v dobovém táboru postavila i trochu večerní zábavy před bitvou okusila. Ani „osmnáctka“ nezůstala stranou. Pěchota i důstojnický sbor pospolu zpívaly u piána, oddávali se družné řeči i nějakému tomu dobrému alkoholu. Zvláště milá byla dámská společnost zdejších lehkých žen, které se staraly především o duševní pohodu všech vojáků, a to jak svojí přítulností, tak dobrým portským či koňáčkem.
To jsme se zase vyznamenali, někteří ani nevěděli, kterak našli cestu do svého stanu. Ráno jsme již ale všichni byli připraveni s čistou hlavou k nástupu na pietní akt. Ten se tradičně konal v centru obce u pomníků obětem 1. světové války. Vzpomenuto bylo nejen na veškeré oběti civilní i vojenské, ale i na naše přátelé – podporovatele a členy KVH (klub vojenské historie), kteří již nejsou mezi námi. Jmenovitě naše dobrá kamarádka Hanka Holíková.

 

- BITVA –



Scénář letošní ukázky měl divákům připomenout slavný průlom úseku Gorlice – Tarnów 1915 na východní frontě. V období května až června 1915 se spojená vojska centrálních mocností (Rakousko-Uhersko, Německo), vrhla na dosud vzdorující ruskou armádu, doufaje, že jí na významných postaveních fronty oslabí a destabilizují. V případě úspěchu této ofenzivy, počítalo nejvyšší velení s rozpadem východní fonty a možností přesunu vojsk do „Země Galského kohouta“ - Francie. Rovněž by si tím uvolnilo ruce i na nového nepřítele Itálii, která téhož roku opustila centrální mocnosti a přidala se na stranu Dohody. Výsledek bojů: Úspěch centrálních mocností připomínal Pyrhovo vítězství. Vojska sice zatlačila Rusa o více než 500 km hlouběji do jeho území, obsadila državy tehdejší polské části ruského impéria i východní Prusko, ale zázrak, tak jak si jej velení centrálních mocností vysnilo, se nekonal. Boje na východní frontě neutuchaly, ba dokonce do budoucna měly být těžší a těžší. Carská armáda nadále vydržela v odporu, přestože otázka jejího rozpadu a demoralizace byla jen otázkou času.

Na letošní ukázce se divákům v hojném měřítku představila obrněná technika (4 obrněná vozidla), 260 příslušníků pěchoty a 2 spojenecké letouny. Ukázka začala celkem poklidným výjevem ze zákopů rakousko – uherských vojáků, kteří připravovali své pozice, oddávali se hovoru či hlídce v přední linii. S příjezdem vlaku se v nedalekém okolí strhla drobná přestřelka. Lesem se pozvolna blížili Rusové. Po obsazení okopů zazněl z jejich strany první štěkot kulometů. Alarm!!! Alarm!!! Naše vojska byla uvedena v pohotovost. Na obzoru se záhy objevila obrněná vozidla. Po urputném boji jich několik bylo vyřazeno, vojsko však zůstávalo uvězněno v okopech v důsledku aktivní činnosti spojeneckého letectva. Šlo o 1 blíže neurčený francouzský hornoplošník a britský dvouplošník
S. E. 5 a. Z reálií mnoho o zapojení letectva u Gorlice nevím, šlo spíše o pozemní operaci většího rozsahu, nicméně vhodnější by pro ukázku byly letouny typu Nieuport. Tyto letouny francouzské provenience byly do carského Ruska hojně vyváženy a aktivně se zapojovaly do bojů na východní frontě. Nicméně zpět k bitvě samotné. Po několika úspěšných ztečích se centrálním mocnostem podařil průlom a Rusové byli hnáni směrem k železničnímu náspu, který měl improvizovaně představovat hranice řek Dněsr a San, kde se před 105 lety fronta ustálila.

Závěrem bych rád vyzdvihl nevídaný posun k lepšímu u řady našich členů, kteří zužitkovali výcvik z našich manévrů a spojená jednotka 18IR, 8LIR a 2FJB je v ukázce perfektně sehraná.  Navíc se mnozí objevili nově v letních uniformách M. 1906/07 i „klasických“ uniformách M. 1908. Navzdory útokům a nepatřičných poznámek tzv. módní FB policie (tj. jiných reenactorů s patentem na rozum), jdeme stále dál, stále vpřed. 18.IR Immer vorwärts! Přátelé, zlepšujme svůj výcvik svoji výstroj a výzbroj, prohlubujme své znalosti – a hlavně si nenechme zošklivit svůj koníček, který je pro mnohé životním stylem, posláním.

Text: Inft. Martin Čihák


Z řad 18.IR byli účastni:
Oblt. Martin Klika
Lt. Jan Šmíd
Zgf. Milan Rybák
Korp. Libor Dolana
Korp. Petr Novohradský
Gft. Jiří Hromádka
Inft. Vojtěch Dolana
Inft. Milan Dubický
Inft. Martin Čihák
Inft. Tomáš Hromádka
Inft. Štěpán Šmíd
Čekatel - Inft. Jan Šafránek


Fotografie & videa:


* Boris Moskovský – Mladějov 2020

* Robert Surmanek 

* Jana Šmídová


* Jan Richtr
 

Natálie Dunglová
 

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.