Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

KONEC STARÝCH ČASŮ ANEB NA BĚLEHRAD 1914 - 30.7.2022

ZÁMEK KARLOVA KORUNA – CHLUMEC N. CIDLINOU

V sobotu 30.7. jsem se s Inft. Tomášem Hromádkou zúčastnil historické akce ztvárňující život
a první boje za první světové války. Akce nesla název „Konec starých časů aneb Na Bělehrad 1914“. Hlavní gró celé akce mělo představit srbské bojiště. Ráno, zhruba kolem 9 hodiny, byla ukončena registrace účastníků a případní jednotlivci byli včleněni do větších útvarů. To byl i náš případ. Připojili jsme se k bývalým členům 18IR nyní však nově vzniknuvším LIR 11 Jičín pod vedením Lieutenanta Honzi Šmída.
Ač měl program začít kolem 10 hodiny, došlo již na počátku k menší prodlevě vzhledem
k nepřízni počasí a silnému dešti. Když se vše umoudřilo, počal program koncertem c. k. Polního dechového orchestru a následnou modní přehlídkou dobového civilníhio obyvatelstva. Vojsko mezitím chystalo vše v táboře a na budoucím improvizovaném bojišti. Po vydání stravy a chvilce na přípravu, nastoupilo vojsko za přispění opět výše jmenovaného c. k. Orchestru pochod k nadvoří zámku. Zde po úvodním slově Libora Ouzkého (IR 98) nastoupla zúčastněná vojska všech armád
k vlastní prezentaci. Byla zde popsána výzbroj a výstroj jednotek Rakouska – Uherska, Německé císařské armády, Srbska a Československé legie v Rusku. Celkem mile mne překvapilo, že k popisu vzorně vypadajících rakousko – uherských vojáků jsme byli pro publikum vybráni my – osmnáctníci. Popisu se zhostil Radomír „Bagr“ Zíka. Neusínejme však na pomyslných vavřínech, neb vzpomeňme na záčátky odkud jsme vzešli, jak dlouho nám vše trvalo. Největší úkol a součást našeho osobního progresu proto spatřuji v podpoře začínajících, ničím nepolíbených nováčků.
Mile nás překvapily kvality a počty srbských protivníků. Kluci nejen, že se rapidně zdokonalili ve výzbroji a výstroji, pokrok zaznamenali i ve velení a běžné mluvě v srbštině. Početní stav naznačil, že do budoucna budeme mít na bojištích skvělého a obávsného protivníka. Okolí zámku bylo celkem vhodně vybráno k defilé jednotek a korsování dobového civilu, nicméně zámecký park nedovoloval přiliš rozvynout hlavní část programu a to srbské bojiště. Namísto hlubokých, v dáli táhnoucích se zákopů, byly vojskem zbudovány kryty z pytlů. K úkrytu též posloužil bujný lesní porost.
Vše dle scénáře započalo útokem a dělostřeleckou palbou na polní kuchyň, kde bylo shromážděno c. k. Vojsko a srbské obyvatelstvo. Po krátkém zmatku následovalo několik ofenziv a protiofenziv. Vše zakončeno zdárně výhrou našich zbraní – Vivat kaiser. Osmnáctníkům se podařilo ukořistit srbský prapor a získat pár zajatců. Po ukázce dal se dav do pohybu, aby navštívil vojenské ležení, kam se vojsko pomalu též ubíralo. Opět začala hrát c. k. dechová hudba, závěrem v programu doplněna pouťovým šramlem „Pepíci z Moravy“.

Za 18 IR byli účastni:
Inft. Martin Čihák
Inft. Tomáš Hromádka

Fotografie:
• Alena Čiháková (facebook)
• Jaroslav Řezáč (facebook)
• Boris Moskovský (facebook)

Text: Inft. Martin Čihák
 

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.