Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

3. C.a k. zimní manévry - OSTRÉ STŘELBY

V sobotu 7.1.2012 proběhl 3. ročník "C. a k. zimních manévrů",  jejichž hlavní náplní jsou již tradiční Ostré střelby, kterých se účastní i spřátelené spolky.

 

Tento rok se počet účastníků vyšplhal až na 39 osob, z nichž se jich 29 účastnilo ostrých střeleb. Tato vzrůstající tendence nás nesmírně těší a je pro nás závazkem i do budoucích ročníků. Je pro nás velkou odměnou, že spokojenost s touto akcí je projevována spontánně a nikdy nechybí dobrá nálada a soutěživý duch. Též každoročně zaznamenáváme zvyšující se výkonnost účastníků, což se v tomto ročníku projevilo velmi výrazně. Je zajímavé si porovnat výsledky jednotlivých střelců v roce 2011 a dnes. Letos se zimních manévrů účastnily tyto jednotky: Za rakouskou stranu: Samozřejmě C.k. řadový pěší pluk č.18, pak tradičně 2.prapor pol. myslivců (KVH NB) a nově 8. Landwehrinfanterie regiment z Prahy. Za ČS legionáře pak 1. Československý střelecký pluk (Klub přátel pplk. Karla Vašátky) a ČSoL  Jednota Mladá Boleslav.

Přes velice nepříznivé předpovědi se počasí tentokráte vydařilo a mokrý sníh nás zastihl až při přesunu na baráček, ku sčítání výsledků. Navíc nás letos kaprál Žába oblažil vynikající gulášovou polévkou, která se konečně podávala přímo na střelnici a střelcům určitě zpříjemnila čekání na svůj start. Doufám, že se z takovéto menáže stane tradice :-).

Je také vidět, že i my pořadatelé máme již nějaké zkušenosti a tak časový plán klapal jak švícarské hodinky a nebyl zaznamenán ani minimální skluz. Za to patří ale i dík účastníkům, kteří se naprosto všichni chovali velice disciplinovaně jak na pochodu, tak na střelnici. Jedině tak mohlo 29 soutěžících pohodlně odstřílet všechny situace a následně 7 účastníků kategorii pistole/revolver.

Malá rekapitulace: V 7:30 se vojska dala do pohybu na tématický pochod hrádovským panstvím, kde velitel Petráček opět poutavě vyložil události, které se děly v tomto kraji ve válečném roce 1866 a za 1. i 2. světové války. Přítomným navíc přiblížil historii a současnost tohoto bývalého harrachovského panství.  Trasa vedla od střelnice k baráčku č.p.38 (bývalá strážnice), která snad bude i nadále klubovnou 18IR. Na tomto úseku byl vykonán pietní akt u šachetního kříže, kde jsou pochovány končetiny raněných v bitvě u Hradce Králové 3.7.1866, kteří byli ošetřování v lazaretu zřízeném po bitvě v prostorách zámku Hrádek. Od baráčku se vojska vydala parkem na nádvoří zámku, a pak do hrádovského lesa, kde byl u pomníku saského vojáka vykonán 2. pietní akt. Po průchodu hvozdem se účastníci ocitli na nádherné vyhlídce na rozlehlý prostor levého rakouského křídla, kde útočil i místní královéhradecký pěší pluk č.18 ku osadě Probluz. Z tohoto bodu se již putovalo na střelnici kolem rozpadlého objektu starobylé vodárny zámku. V 10:00 dorazily jednotky k  hrádovské střelnici a po evidenci účastníků a nezbytných bezpečnostních a organizačních instrukcích již zazněly první výstřely, které uhasly až kolem 15:00.

V kategorii opakovací puška se stříleli následující situace:

Situace 1 - 5 ran v leže, nekrytě ležící figura , 50m, max. 50b.

Situace 2 - 5 ran v kleče, nekrytě ležící figura , 50m, max. 50b.

Situace 3 - 5 ran ve stoje po zátěži - 100m běh, nekrytě ležící figura , 50m, max. 50b.

V pistoli to vypadalo následovně:

Situace 1 - 6 ran ve stoje, nekrytě ležící figura , 15m, max. 60b.

Situace 2 - 6 ran ve stoje, nekrytě ležící figura , 25m, max. 60b.

Situace 3 - 6 ran ve stoje, rychlostřelba, nekrytě ležící figura , 10m, max. 60b.

Vše bylo i časově omezeno. Je vidět, že po minulých zkušenostech se mnozí na časový pres připravili a tak nebyl ani v tomto zaznamenán žádný prohřešek.

Po odstřílení kategorie Puška jsme okem vybrali 11 nejlepších terčů a ti si mohli vystřelit 1 ránu na malovaný pamětní terč, který byl opět dílem Gef. Patrička Vavřiny. Nejlepšího zásahu docílil střelec Jirka Vorel z ČS Legií – KP pplk. KV.

V pušce celkově zvítězil Inf. Martin Klika z 18IR :-) s výsledkem 137b. ze 150 a tak musel šampión Joska Kleplu po dvou letech předat zlaté šňůry. Nicméně mu celkově náleží skvělé 3. místo s celkovými 135b. Celkově druhý v pušce skončil  Gef. Benedikt Červinka z 8.LIR také se 135 b., nicméně s lepším soustřelem než náš Pepíček. V pistoli obhájil velitel střeleb Haupt. Laďa Petráček z 18IR se skóre 141b. ze 180. Nejúspěšnější infanterista byl tedy Martin Klika se 137b., nejúspěšnější polní myslivec Inf. Honzík Gross se 132 b., nejúspěšnější ČS legionář již tradičně Jirka Vorel se 134 b., nejúspěšnější z ČSoL jednoty Mladá Boleslav pak Jirka Filip se 107 b. Nejúspěšnější z C.k. Landwehru pak celkově 2. Ben Červinka se 135b. Těm, kterým se dařilo gratulujeme, ostatní jistě překvapí příště.

Pro zajímavost uvádíme i vítězné zbraně: Nejlepší výsledek byl nastřílen s Mauserem G88, druhý Ben používal Mannlicher M95 a třetí opět Mauser tentokráte K98.

Vyhodnocení výsledků, slavnostní ceremoniál s vyhlášením vítězů a následná družná debata proběhla na baráčku č.p.38. Když byly zbraně zatrezorovány čekala nás tradiční večerní  oslavička v hrádovské hospůdce. Ta se opět obešla bez reprodukované muziky, kdy se ke zpěvu písní, všeho druhu tentokráte odhodlal opravdu každý. Začíná se nám zde rozjíždět další pěkná tradice :-).

Snad euforie z vítězství způsobila, že jsem jaksi zapomněl rozdat připravené dekrety – diplomy vítězům podkategorií a tak to musím ještě učinit dodatečně. Jen doufám, že nikdo nebude „trvat na opakování ceremoniálu“ :-).

Další věc, kterou bych chtěl na dalším ročníku lépe dotáhnout je kategorie Pistole/Revolver. Bohužel letos se díky zvýšenému množství selhávek a díky omezeném časovému prostoru, vloudil do této soutěže tak trochu zmatek. Proto v příštím ročníku plánuji v této kategorii výraznou změnu pravidel, aby se i z této stala plnohodnotná sestra opakovací pušky.

 

Ještě jednou díky všem za účast a úžasnou atmosféru a náladu celých manévrů.

Těšíme se na shledání na dalším ročníku, který se uskuteční opět první lednový víkend tentokrát v roce 2013.

 

Inf. Martin Klika, 18IR

Přílohy

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.