Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

154. výročí bitvy na Chlumu (u Sadové) 3.7.1866 - 2020

Letošní 154. výročí bitvy u Hradce Králové (na Chlumu) bylo jiné. Z důvodu probíhající pandemie se tradiční vzpomínkové akce nekonaly tak, jak tomu bylo v minulých letech, a program musel být přizpůsoben. Členové vojenských jednotek a příznivci vojenské historie se sešli na Chlumu přesně v den výročí bitvy v pátek 3. července. Program na bojišti začal dopoledne v nedaleké Probluzi slavnostním odhalením zrenovovaného pomníku pruského 7. westfálského pěšího pluku č. 56. V podvečer se konala zádušní mše za padlé v kostele Proměnění Páně na Chlumu. Po západu slunce pak následoval pochodňový průvod pruských jednotek obcí a pietní akt na pruském hřbitově. V sobotu dopoledne se členové Osmnáctky sešli jako obvykle u hájenky na Chlumu a ve slavnostních uniformách nastoupili do tvaru. Takto nastoupenou jednotku si následně major Petráček odvedl na chlumské návrší - letos netradičně v sedle. A že to byl parádní pohled na pochodující Osmnáctku s velitelem v čele na koni! Snad náš major zjistil, že nejkrásnější pohled na svět je ze hřbetu koně a zase jej někdy osedlá. Všechny vojenské jednotky se postupně seřadily před museem a následně se uskutečnil pietní akt u Baterie mrtvých. Po obědě se však už nekonala obvyklá bitva za přítomnosti diváků. Namísto toho se jednotky vydaly na pochod do Čistěvsi a dále k památnému lesu Svíb.
Počasí nám přálo, slunce svítilo, ale nebylo příliš horko. Pochodovalo se tudíž dobře. Když na místo dorazily všechny jednotky, proběhl u pomníku Myslivce na okraji lesa druhý pietní akt. Silný duch místa zde byl stále cítit. Po uctění památky všech padlých následovala bitevní ukázka, která se konala přímo v okolním lese. Letos se kvůli pandemickým opatřením obešla téměř bez diváků, ale o to byla možná působivější. Poté, co zazněly první výstřely, se les rychle zaplnil dýmem. Dunění děl, dusot koňských kopyt a výstřely z pušek se rozléhaly mezi stromy. Situace na bojišti se stala brzy nepřehlednou. Obě strany přešly od počátečních salv k útokům na bodáky, které však pruské jednotky odrazily. Ukázka nakonec dopadla podobně jako skutečné boje tohoto nejkrvavějšího střetnutí královéhradecké bitvy, tedy nezdarem rakouské armády. Účastníci bojové ukázky si tak mohli udělat alespoň rámcovou představu, jak hrozné musely být boje v těchto místech před 154 lety.
Po bitvě se vojáci postupně přesouvali zpět na Chlum. Někteří se pak vydali do svých domovů, jiní odpočívat do tábora nebo do hostince. Letošní výročí bitvy a aktuální události však přiměly k zamyšlení nejen nad osudy vojáků v prusko-rakouské válce, ale i nad útrapami civilního obyvatelstva zasaženého přímo touto válkou a také následky, které sebou přinesla. Nezbývá než doufat, že se příští rok znovu všichni sejdeme u příležitosti výročí bitvy u Hradce Králové a to již opět s tradičním programem.

Text: Inft. Vašek Hájek

Foto: Hanka Dolanová

          Koniggratz 1866
 

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.